Gezilecek Yerler

Düzce ili su kaynakları yönünden oldukça zengin bir bölgedir. Su kaynakları kendi bölgemizden doğar, kendi bölgemizden Karadeniz’e dökülür. İlimiz sınırlarında 6 tane nehir, 1 tane baraj gölü (Hasanlar Barajı)1 tane sulak alan (Efteni Gölü) ve Akçakoca bölgesinden Karadeniz’e kıyısı vardır.

Bu su kaynaklarının beslediği birbirinden güzel şelaleleri, gölleri ve bir nehri vardır.İlimizde bulunan mevcut su kaynakları alternatif doğa sporları için oldukça uygundur.

Güzeldere Şelalesi

Güzeldere Şelalesi, Düzce’nin Gölyaka ilçesi sınırları içerisinde, 22.76 ha alanı kapsamaktadır. Düzce’ye 18 km Gölyaka’ya 11 km mesafedeki Gölyaka-Güzeldere köyündedir ve rakımı 600 m'dir. Mesire yeri...

Efteni Gölü

Efteni Gölü; Elmacık Dağı silsilesinin eteğinde, Düzce Ovasına ait akarsu ağının birleştiği ve Büyük Melen kanalıyla Karadeniz’e döküldüğü ekolojik bir ağın düğüm noktasındadır. Düzce'nin Gölyaka ilçesinde bulunan Efteni Gölü, ilçe merkezine 5 km, Düzce Merkeze 25 km, D-100 Karayoluna 15 km, TEM Otobanına 10 km mesafededir.

Efteni Gölü ve çevresi sahip olduğu zengin bitki örtüsü ve su kaynakları nedeniyle hayvan yaşamı için uygun bir ortam yaratmaktadır. Koruma sahası içerisinde sazlık alanlar, açık su yüzeyleri, bataklıklar ve çamur düzlükleri gibi farklı ekolojik nitelikteki habitatlar, başta su kuşları olmak üzere değişik türden çok zengin bir hayvan hayatının barınmasını sağlamaktadır.

Efteni Gölü ve çevresinde en önemli fauna elemanlarını su kuşları oluşturmaktadır. Efteni Gölü 35’i kalıcı olmak üzere 150 tür kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Kuzeybatı-güney rotasındaki ( Trakya-Boğaziçi-İç Anadolu) göç yolu üzerinde bulunan alan Türkiye’de ender görülen ya da nesli tükenmekte olan kuş türlerini barındırmaktadır. Kuşların göç yolları üzerinde önemli bir konaklama ve beslenme sahası olan Efteni Gölü, özellikle kışları Avrupa’da yaşayan ancak daha güneye inemeyen bazı göçmen kuşların kışlama ve bazı kuş türlerinin kuluçka alanıdır. Bu nedenle göç mevsiminde değişik türden çok sayıda kuş gözlenebilmektedir. Efteni Gölü koruma alanında bulunan diğer kuş türleri ise; nesli tükenme tehlikesi altında olan kuğu, turna, mezgeldek, toy, sibirya kazı, küçükkarabatak, bozördek, çıkrıkçın, kaşıkçın, potansiyel tehdit altında olanlar, yeşilbaş, fiyu, bekri, kılkuyruk,mazar, pasbaş, elmabaş’dır.

Çevrede kuş türlerinin izlenebilmesi için 1 adet seyir terası bulunmaktadır. Leylekler, yaban ördekleri, tepeli beyaz balıkçıllar, angıt, sakarmeke, kuğular, gölün gediklilerinden olup kolay görünenler arasında yer almaktadırlar.

1992 yılında Orman Bakanlığı Milli Parklar Av-Yaban Hayatı Koruma Genel Müdürlüğü tarafından, av ve yaban hayvanlarının muhafazası, göçmen türlerinin göç yollarının güvence altına alınması, yaşama ortamlarının korunması, geliştirilmesi, iyileştirici tedbirlerin alınması, barınma, beslenme ve uygun yaşama koşullarının sağlanması amacı ile koruma statüsüne alınmış ve avlanma yasaklanmıştır.

Av yasağı dışında olta balıkçılığı yapılabilen Efteni Gölü’nde, karabalık, sazan, turna, tahta balığı, kızılkanat, karakanat, dikenlibalık, kadıncık, yılanbalığı, akbalık, ve tatlısu hamsisi yaşamaktadır.

Efteni Gölü kuş türlerinin yanı sıra bünyesinde ender bitki türleri barındırmaktadır. Nilüfer, süsen, düğün çiçekleri, kamış, nane, su mercimeği bitkilerinin yanı sıra; söğüt, dişbudak, kızılağaç, çınar gibi sucul karakterli ağaçlar da göze ilk çarpan bitkilerdendir.

Efteni Gölü trekking, olta balıkçılığı, bitki ve kuş gözlemciliği ve foto safari aktiviteleri için oldukça uygundur.

Kardüz Yaylası

Düzce İli Gölyaka İlçesi sınırlarında bulunan Kardüz Yaylası, Gölyaka’ya 28 km Düzce’ye 48 km D-100 Karayoluna 38 km ve en yakın yerleşim yerine 19 km mesafededir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1830 m olan yaylanın alanı ise 180 hektardır.

Düzce’nin en yüksek noktalarından biri olan Kardüz Yaylası kış turizmine adaydır. Bolu Kartalkaya Kayak Merkezine uygun özellikte olan Kardüz Yaylası'nda kışın kış sporları yapmanın yanı sıra meraklıları için; Jeep safari, foto safari, dağ bisikleti, trekking, at binme ve kampçılık aktiviteleri yapılabilir.

Kardüz Yaylasının, kış turizmi, spor turizmi, kongre-seminer ve yayla turizmine kazandırılması için Valiliğimiz ve ilgili kurumlarla alanda yapılabilecek turizm ve sportif faaliyetlerin belirlenmesi, alt yapının hazır duruma getirilmesi ve hali hazırda vatandaşın kullanımında bulunan alanlara dair çözüm önerilerinin geliştirilmesi için, çeşitli çalışmalar yapılmış, Bakanlar Kurulunun 06.10.2013 Tarih ve 28787 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan kararı ile, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak tespit ve ilan olunmuştur.

Her yıl Temmuz ayında geleneksel Kardüz Yayla şenlikleri düzenlenir. Halkoyunlarının oynandığı, güreş ve yürüyüşlerin yapıldığı şenliklere Türkiye’nin dört bir yanından yoğun bir katılım gerçekleşmektedir.

Pürenli Yaylası

Düzce İli Gölyaka İlçesine bağlı olan Pürenli Yaylası, Gölyaka’ya 24 km Düzce’ye 28 km mesafede olup rakımı 1.400 m'dir. Düzce, Efteni Gölü veya Güzeldere Şelalesi yolundan ulaşılabilen Pürenli Yaylası, doğanın coşkusunun renk cümbüşüyle kaynaştığı, su seslerinin kuş sesleriyle karıştığı bir yaylalar bütünüdür. Mudurnu ile sınır olan yayladan Abant'a, Odayeri Yaylası'na, Samandere Şelalesi'ne ve Kardüz Yaylası'na ulaşmak mümkündür.

Pürenli, gençlik kamplarının da yapıldığı bir mesire yaylasıdır. Ayrıca her yıl yöre halkı tarafında geleneksel yayla şenlikleri düzenlenmektedir.

Kurumsal

Piknik ve mesire yerinde yeme, içme, dinlenme ve konaklama tesisi mevcuttur.